Vroeger waren het bedrijfsgebouw, machines en materialen het belangrijkste voor een bedrijf. Die werden goed beschermd door een brandverzekering. Vandaag speelt de digitale kant een grote rol bij bedrijven. Wat als niet je gebouw maar wel je IT-infrastructuur in brand staat? 

Stel, een medewerker haalt per ongeluk een virus binnen. Of een professionele hacker plaatst ransomware op je systemen en vraagt 10% van je omzet als losgeld. Welke verzekering zal je daarbij helpen? Het antwoord is duidelijk: zorg voor een cyberverzekering.

Wat kan er gebeuren als je geen cyberverzekering hebt?

  • Het meest voorkomende probleem na een “cyberbrand” is omzetverlies, soms zelfs met een faillissement tot gevolg.
  • Daarnaast lopen IT-kosten snel en hoog op. IT-professionals onderzoeken hoe het incident is kunnen gebeuren en hoe je het kan oplossen. Dan begint de heropbouw van de IT-systemen en het herstellen van data. Hoe groter en complexer je bedrijf, hoe meer uren IT-ers presteren en hoe meer het je zal kosten.
  • Bij cyberaanvallen kunnen persoonlijke gegevens uitlekken. Om te onderzoeken wat de impact op de privacy is en voor een aangifte bij de privacycommissie zal je advocatenkosten moeten betalen.
  • Te betalen losgelden als gevolg van ransomware kunnen een grote financiële impact hebben op het bedrijf.

Met een cyberverzekering ben je beschermd tegen al deze gevolgen van een cyberincident.

Toegankelijk én nodig voor groot en klein

Iedereen kan een cyberverzekering aangaan. Hoe goed je je kan indekken hangt af van de grootte van je bedrijf en van hoeveel premie je wil betalen. 

Een bedrijf met een jaaromzet van 20 miljoen euro kan zich verzekeren voor cyberkosten van 2 miljoen euro of zelfs meer. Die premies vallen goed mee.

Ook voor kleinere bedrijven is een cyberverzekering voor losgelden zeer toegankelijk. 

Een cyberverzekering is nuttig voor verschillende soorten bedrijven, maar voor ondernemingen waarbij een goede werking van de online infrastructuur cruciaal is, is het van levensbelang. Denk aan webshops, maar ook bedrijven met een gedigitaliseerde warehouse of labo’s die hun onderzoeksresultaten digitaal bewaren. 

Aan deze voorwaarden moet je bedrijf voldoen

Elk bedrijf dat een cyberverzekering afsluit, moet een bepaalde maturiteit hebben qua IT-infrastructuur. Dat betekent dat je regelmatig back-ups van je systemen maakt en die ook test, of dat je je systeem beveiligt met een firewall en anti-virussystemen. Als je IT-infrastructuur een rommeltje is, kom je in de problemen bij je verzekeraar.
Bij grotere bedrijven met grote IT-belangen, worden de vereisten van verzekeraars strenger. 

Benieuwd wat een cyberverzekering voor jouw bedrijf kan doen?

De digitale kant van je bedrijf beschermen doe je niet alleen. Onze expert Steven staat je met raad en daad bij.

Maak een afspraak